Dating tips

Moeite met online daten? Probeer onze gratis dating tips

Gratis dating tips

Ben je nog niet (erg) bekend met online dating? Of weet je gewoon niet hoe verder te gaan na je inschrijving bij een datingsite? Onderstaand hebben we voor jou dan alvast enkele handige tips op een rijtje gezet.

Dating tip: De juiste datingsite kiezen

Een goed begin is het halve werk. Kies daarom de juiste datingsite!

Het vinden van de juiste datingsite is ondanks het zeer grote aanbod van datingsites gemakkelijker dan je wellicht zou denken. De meeste datingsites zijn namelijk gespecialiseerd in een bepaalde categorie van online dating. Zo zijn er datingsites die zich specialiseren in erotische dates, maar ook datingsites gespecialiseerd in dating voor hoger opgeleiden. Hoewel het leuk is specifiek op zoek te gaan naar dé persoon die volledig voldoet aan je verwachtingen, kleven er aan gespecialiseerde datingsites ook grote nadelen. Een van die nadelen is dat het aantal leden van deze gespecialiseerde datingsites veel lager ligt dan bij algemene datingsites.

Stel dat je op zoek bent naar een date met minimaal HBO nivo. Je kunt je dan inschrijven bij een gespecialiseerde datingsite als Ematching, maar grotere datingsites als Lexa of Relatieplanet hebben per saldo dan nog steeds meer resultaten (lees: leden die aan deze criteria voldoen) door het fors aantal leden.

Het is dus aan te raden, zeker voor beginners, je in te schrijven bij een grote algemene datingsite. Deze datingsites hebben vaak meer dan een miljoen leden en vrijwel alle leden die op een gespecialiseerde datingsite zitten hebben ook een profiel op deze datingsites. Om je kansen nog verder te vergroten kun je je inschrijven bij de grote 3 datingsites (Lexa, Relatieplanet en Pepper) waardoor je zo'n 90% van de Nederlandse singles die zich bezig houden met online dating kunt bereiken.

Dating tip: Goede foto plaatsen

De eerste indruk wordt in de meeste gevallen gebaseerd op je foto!

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen met profielfoto op de datingsite maar liefst 90% meer reacties krijgen op verstuurde berichten in vergelijking met personen zonder profielfoto. Daarnaast is uit meerdere onderzoeken gebleken dat gemiddeld maar 1 op de 5 berichten op een datingsite beantwoord wordt bij personen met profielfoto. Dit heeft te maken met inactieve leden, niet serieuze leden of gewoon simpelweg dat diegene geen interesse heeft.

Aan de hand van deze cijfers kunnen we enkele conclusies trekken:
* Met foto op de datingsite is de kans op antwoord 20%.
* Zonder foto op de datingsite is de kans op reactie 90% minder. De kans op antwoord is dan slechts 2%!

Dit houdt in dat wanneer je een bericht stuurt vanaf een profiel zonder profielfoto, de kans om een reactie te ontvangen ongeveer 1 op 50 is, terwijl deze kans 1 op 5 is voor een datingsite profiel met profielfoto. Dit is het belang van de profielfoto.

Hoewel mensen vaak zeggen dat het niet om uiterlijk gaat is de profielfoto toch het eerste waarnaar zij kijken. Zij zullen het profiel pas doorlezen nadat zij de foto als voldoende hebben beoordeeld. Kies daarom je beste foto als profielfoto.

Wat is een goede profielfoto?
Een goede profielfoto is een foto van een enkele persoon die op deze foto goed zichtbaar is. Zorg hierbij dat de persoon op dat de foto niet te klein is.
Een foute profielfoto is een foto waarop meerdere mensen zijn te zien, of waarop de persoon te klein is afgebeeld.

Plaats je beste foto op je datingsite profiel en je zult zien dat je echt veel meer reacties op verzonden berichten ontvangt.

Dating tip: Een goed profiel maken

Het eerste dat lezers zien is je profiel. Een goed profiel is dus van belang

Het belangrijkste onderdeel van de datingsite en de belangrijkste factor voor succes in online dating is het profiel. Binnen je profiel is op zijn beurt de foto het belangrijkste onderdeel.

Een goed profiel bevat een goede beschrijving van de persoon en duidelijke omschrijving van waarnaar diegene op zoek is. Daarnaast is het belangrijk om met je profiel de aandacht van andere leden te trekken. De vraag is dan: hoe trek ik aandacht met mijn profiel? Hoe val ik op tussen de rest?

Bij de meeste datingsites wordt bij de zoekopdracht een overzicht van foto's inclusief introductie getoond. Wanneer je een lange introductie hebt geschreven zal deze meestal niet volledig te zien zijn in de zoekresultaten. Om op te vallen is het dus belangrijk om, naast een goede foto, een korte en krachtige introductie te hebben.

Het meest belangrijke medium om op te vallen blijft de foto. Wanneer de foto voor leden niet interessant is zullen zij niet snel de moeite nemen de introductie door te lezen. Door een duidelijke foto te plaatsen van goede kwaliteit waarop je goed zichtbaar bent zul je aanmerkelijk meer reacties en profielbezichtigingen ontvangen.

Kortom: Zorg voor een goede foto om de aandacht te trekken, en zorg voor een korte en krachtige intro om het af te maken.

Je zult snel zien dat wanneer je dit opvolgt je een stuk meer reacties zult krijgen.

Tip: Let op spelfouten in je datingsite profiel, dit staat slordig en zal het aantal reacties (sterk) verminderen. Hetzelfde geldt natuurlijk bij de opstelling van berichten.

Ontvang gratis alle dating tips per mail

Ontvang gratis tips bij het maken van een profiel, het vinden van geschikte kandidaten en het leggen van het eerste contact.

Dating tip: Eerste contact leggen via de datingsite

Het eerste contact leggen: hoe te werk te gaan

Veel mensen die gebruik maken van een datingsite maken de fout om eindeloos berichten te blijven versturen waardoor het contact "lam" raakt. De bedoeling is om in een zo kort mogelijke reeks van berichten de interesse over en weer op een niveau te krijgen waardoor jullie elkaar graag in het echt zouden willen ontmoeten.

Dit bereik je door niet al te veel over jezelf prijs te geven en in deze zin "mysterieus" te blijven. Elkaar leren kennen zou vooral in het echt moeten gebeuren en niet online.

Onderstaand een voorbeeld van hoe je simpel een echte date kunt voorbereiden met <10 berichten:

De introductiemail: korte en krachtige omschrijving van jezelf met de kennisgeving dat de ander jouw interesse heeft gewekt en je deze persoon graag beter zou leren kennen.

Reageren op een reactie: wanneer je een reactie krijgt adviseren wij graag niet te lang te wachten met terugschrijven. Laat in de reactie zien dat je geïnteresseerd bent in je match door vragen te stellen naar aanleiding van zijn/haar mail.

Maak jullie contact officieel: Na de tweede mail weet je match meestal al (lang) of hij/zij met jouw zal afspreken of niet, draai er daarom niet te lang omheen, dit is zonde van je tijd. Stel bv. een leuke eerste korte date voor om elkaar echt te leren kennen, maar houdt deze eerste date echt kort. Zo kun je bv. een date van 20 minuten afspreken.

Maak je wensen kenbaar: Jouw match zal wellicht zeggen dat je wel erg snel bent met een eerste date, laat je hier niet door afschrikken. Laat blijken dat je serieus bent en maak duidelijk dat het geen kwaad kan elkaar al na een korte tijd in het echt te leren kennen. Indien de match echt geïnteresseerd is zal hij/zij hier mee akkoord gaan.

Je hoeft uiteraard bovenstaande methode niet te volgen zolang je de kern ervan maar onthoudt: Wees kort en krachtig en kom snel met je voorstel.

Dating tip: Eerste afspraakje maken

Van berichtenwisseling naar eerste date

Nadat je een nieuw contact hebt leren kennen via datingsite waarbij je staat ingeschreven, wil je uiteraard deze persoon in het echt leren kennen. Het doel is om van een online contact een echt contact te maken. De manier om dit te bereiken is om de eerste date te regelen. Maar hoe gaat dit het makkelijkst?

Het antwoord is waarschijnlijk simpeler dan je wellicht zou denken. Wanneer je een nieuw contact opdoet bij jouw datingsite zou het doel moeten zijn deze persoon in het echt te ontmoeten na een reeks van minder dan 10 berichten.

Het mooie van online dating is dat wanneer het bij de ene match niet lukt, er altijd nog genoeg over zijn. Wij adviseren dan ook meerdere personen tegelijk te benaderen en je niet te laten afschrikken door eventuele afwijzingen.

Natuurlijk is een goede inhoud van berichten belangrijk bij het online daten, maar minstens even belangrijk is het aantal mensen dat je benaderd. Online dating is ook een "numbersgame": hoe meer mensen je benaderd hoe meer reacties je kunt verwachten.

Dating tip: Betaalde of gratis datingsite?

Een gratis datingsite heeft zowel voor- als nadelen

Natuurlijk klinkt een gratis datingsite aantrekkelijker dan de betaalde datingsite. Tegenwoordig zijn er zelfs gratis datingsites die qua functies minstens hetzelfde te bieden hebben als een betaalde datingsite zoals Knuz.

Er kleven echter meerdere bekende nadelen aan gratis datingsites. Zo is het ledenbestand bij niet betaalde datingsites vaak vele malen kleiner dan bij betaalde datingsites. Dit komt door het simpele feit dat een gratis datingsite geen geld verdient om een promotiecampagne te starten en het ledenbestand op deze manier uit te breiden.
Daarnaast zitten er vaak veel niet serieuze leden op gratis datingsites, iedereen kan zich immers gratis inschrijven.

Indien je serieus op zoek bent naar een relatie zou je op een gratis datingsite wellicht met geluk kunnen slagen. Er is echter geen enkele garantie dat dit zal lukken. Veel betaalde datingsites geven wel een garantie af bij het betaald lidmaatschap dat je ook daadwerkelijk een date zult krijgen via de site. De reden dat zij dit kunnen doen is simpelweg omdat er tijd en moeite wordt gestoken in de opdracht waarvoor je betaald.

Om te beginnen met online dating zou de gratis datingsite een goede optie zijn. Op deze manier kun je enigszins bekent raken met de werking van een online datingsite. Ben je echter op zoek naar een serieuze relatie en kwalitatief hoog ledenbestand, dan raden wij aan je in te schrijven bij een betaalde datingsite als Pepper of Lexa.

Dating tip: Oplichters herkennen

Op veel datingsites zijn oplichters actief, leer deze herkennen

Op veel datingsites zijn oplichters actief, ook wel scammers genoemd. Dit zijn mensen die zich voordoen als een ander persoon met het doel iemand uiteindelijk geld afhandig te maken. Ga dus nooit in op verzoeken om geld over te maken en kijk uit voor mensen met een raar verhaal die om hulp vragen. Als iemand echt hulp nodig heeft zal hij/zij zich niet tot een datingsite wenden dus vertrouw dit niet!

Scammers komen vooral uit Oost Europese en Afrikaanse landen. Scammers zijn over het algemeen zeer makkelijk te herkennen, zij maken vaak gebruik van dezelfde methodes. Hieronder enkele kenmerken van scammers:
# De meeste scammers hebben profielen en berichten die geschreven zijn in het Engels of vertaald zijn naar het Nederlands met Google Translate. Wij adviseren dan ook niet te reageren op berichten die in het Engels zijn geschreven of een (heel) onjuiste spelling en/of zinsopbouw hebben.

# Wanneer je een bericht in het Engels ontvangt, let dan op de volgende veel voorkomende woorden gebruikt door scammers:
* God fearing * Worthy (veel voorkomend in Google translate) * Full of love (veel gebruikt door Afrikaanse scammers)

Wanneer je een bericht ontvangt dat een van bovenstaande woorden bevat kunnen wij met 99% zekerheid vertellen dat het hier om een scammer gaat. Let dus op!

Neem geen risico, blokkeer deze persoon en neem contact op met de beheerder van jouw datingsite om deze persoon aan te geven.

Ontvang gratis alle dating tips per mail

Ontvang gratis tips bij het maken van een profiel, het vinden van geschikte kandidaten en het leggen van het eerste contact.

Datingsite Nederland

Datingsite Nederland is dé vergelijker van online datingsites. Datingsite Nederland is actief sinds 2011 en heeft inmiddels al meer dan 1000 mensen geholpen bij het vinden van de beste datingsite.

Contact

Datingsite Nederland is een product van VesiMedia

Kvk: 54597293
BTW: NL139204878B01

Contactformulier